Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Uèi fa 100 ans que se faguèt l’Acòrdi Sykes-Picot

Londres cercava de contrarotlar una Arabia “independenta” del temps que París voliá estendre la “França de l’Orient” e erigir una granda Siria francofòna

Uèi fa 100 ans que França e lo Reialme Unit signèron en secret un acòrdi qu’empoisonèt l’Orient Mejan. Lo 16 de mai de 1916, los dos païses signèron l'Acòrdi Sykes-Picot que se partejavan l’Empèri Otoman, vencut, en dos grands airals d’influéncia, en tot dessenhar las frontièras actualas de la region. Londres cercava de contrarotlar una Arabia “independenta” del temps que París voliá estendre la “França de l’Orient” e erigir una granda Siria francofòna. Siria aguèt son govèrn independent après que França quitèsse la region, trenta ans puèi.







Geopolitica.cat: Els acords Sykes-Picot fan 100 anys, el mapa que canvià l’Orient Mitjà (traduch automaticament en occitan, amb una correccion umana facha per Jornalet)

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Escriu un comentari sus aqueste article